Menu

Har du styr på værdiansættelsen af din andelsboligforening?

Var du klar over, at værdien af din andelsboligforening ikke bare uden videre kan fastsættes til en bestemt pris? Der er flere måder at beregne andelskronen på, som er udgangspunktet for prisen på en andelsbolig. Rasmus Renner fra home Erhverv Fyn giver dig her gode råd, når din forenings andelskrone skal vurderes og godkendes.

22. februar 2018

Det er ved at være tid til de årlige generalforsamlinger i andelsboligforeningerne. Det betyder også at værdien af foreningens andelskrone skal godkendes på en generalforsamling. En ejendom, der er ejet af en andelsboligforening kan vurderes som en udlejningsejendom, og som andelshaver i en andelsboligforening er man selvfølgelig interesseret i, at værdien af ens andel bliver værdiansat så korrekt som muligt.

I forbindelse med værdiansættelsen af andelsforeningens ejendom er der dog en række ting, man skal være opmærksomme på.

- For det første skal man benytte den korrekte vurderingsmetode. Ejendommen skal vurderes efter reglerne i Andelsboligloven. Det betyder, at der kan foretages en valuarvurdering, så andelsboligforeningen kan værdiansætte ejendommen til den rette markedsværdi. Som alternativ til en valuarvurdering har man også muligheden for at værdiansætte andelskronen ud fra ejendommens anskaffelsessum eller til den offentlige værdi, hvor der dog tidligst er en ny vurdering i 2019, fortæller ejendomsmægler og valuar, Rasmus Renner fra home Erhverv Fyn og uddyber:

- Det er vigtigt, at være opmærksom på, om en ens ejendom bliver værdisat efter den offentlige vurdering af ejendommen til værdiansættelsen af andelsboligen. Gør ejendommen det, skal man være klar over, at disse vurderinger ikke altid afspejler udviklingen på boligmarkedet generelt, da de offentlige vurderinger vil være uændret frem til 2019. Man kan derfor risikere ikke at få markedsprisen for sin andel ved et salg, hvis ejendommen er værdiansat efter den offentlige vurdering, forklarer Ramus Renner.

Når home Erhverv Fyn vurderer en ejendom, følges Dansk Ejendomsmæglerforenings vejledning, hvilket blandt andet indebærer, at dem der besigtiger og vurderer ejendommen er registrerede ejendomsmæglere og valuarer, som loven foreskriver. 

- Der er stor interesse for boligudlejningsejendomme grundet det meget lave renteniveau og den forholdsvis lette tilgang til finansiering af boligudlejningsejendomme. Dette smitter af på vurderingen af ejendomme ejet af andelsboligforeninger, idet disse værdiansættes som boligudlejningsejendomme. Ejendommens værdi påvirkes af mange faktorer, og det gælder derfor om at komme hele vejen rundt om ejendommens drift – herunder med hensyn til at ejendommens indtægtsgrundlag er baseret på lovlig husleje samt optimering af ejendommens omkostninger, som hvis det var en udlejningsejendom. Derudover kigger vi også på, om der er nogle muligheder for optimering af ejendommen i forhold til fx istandsættelse og/eller tilbygning. Men en af vigtigste årsager til, at man bør benytte en valuar til at vurdere foreningens ejendom er, at vi hos home Erhverv Fyn har kendskab til markedet for investeringsejendomme og derfor ved, hvilke krav investorerne har ved handel med tilsvarende ejendomme, hvilket er den sidste faktor ved vurdering af ejendomme tilhørende andelsboligforeninger, siger Rasmus Renner.

home Erhverv Fyn står altid klar til at hjælpe dig og din andelsboligforening med kompetent og troværdig rådgivning. Kontakt os for en dialog omkring vurdering af jeres ejendom. Vi kommer gerne med et uforpligtende tilbud på første vurdering af ejendommen samt efterfølgende vurderingspriser, idet en valuarvurdering ikke må være end 18 måneder gammel. Udgiften til en valuarvurdering er ofte en beskeden størrelse i forhold til den værdi, der kan fremkomme ved en valuarvurdering.

Benytter din andelsboligforening allerede i dag valuarvurderinger, er det en god idé at sikre sig, at de vurderingsmænd, som benyttes til værdiansættelse af ejendommen lever op til kravene om, at de er registrerede ejendomsmæglere og valuarer samt følger Dansk Ejendomsmæglerforenings vejledning.

Er du interesseret i at høre mere, så kontakt Rasmus Renner på 5227 0101 eller renner@homeerhverv.dk for yderligere information og muligheder.

Vi er Henrik, Flemming, Rasmus og Maria. Vi er home Erhverv Fyn.

Bestil vurdering - hvis du skal sælge, udleje eller vil kende den aktuelle værdi af din erhvervsejendom

Vælg vurderingstype og udfyld dine kontaktoplysninger samt information om den ejendom, du ønsker at få vurderet. Efter bestillingen kontakter vi dig snarest muligt.

Kontakt information

Information om ejendommen der skal vurderes

Ejendom info

Et eller flere felter mangler at blive udfyldt. Udfyld de felter, som er fremhævet med rødt.

Opret dig i Køber-/Lejerkartotek

Opret dig i vores Køber-/Lejerkartotek og få besked, når der er ejendomme eller lokaler, som matcher dine ønsker.

Tilmeld nyhedsbrev og bliv opdateret på markedet for erhvervsejendomme

Nyhedsbrevet udkommer 4 til 12 gange årligt - og du kan altid framelde dig igen ved at bruge linket i bunden af det nyhedsbrev, du modtager. Når du har udfyldt formularen og klikket på "Tilmeld" knappen, vil du modtage en e-mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding.